Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons

De duinen als groen erfgoed? Hoe kijken inwoners naar de schoorlse duinen?

#schoorlnatuur'Nationaal Park Schoorlse Duinen als Groen Erfgoed' Wat vinden lezers van Schoorl Community ervan? Laat weten of je voor bent! Een kleine poll onder de lezers...

Twee weken geleden wees iemand mij erop dat de Schoorlse Duinen in 1995 door minister Van Aartsen van Landbouw en Natuurbeheer de Schoorlse Duinen had benoemd tot Staats Natuurmonument. Dat bracht de Duinstichting op het idee om de Schoorlse Duinen de bestemming Nationaal Park te geven, vergelijkbaar met de Veluwe, en dan als Groen Erfgoed. Wat vinden inwoners daarvan? Die suggestie deed een van de commissieleden die zaterdag samen met gemeenteraadsleden de fietstocht deelde die we hadden georganiseerd onder deskundige leiding van bestuurslid Joke Volkers. Ik vond dat een goed idee. Ik weet niet hoe je het beste zo'n poll kunt organiseren, maar spreek hem dus voluit: Ben je voor het idee van de Schoorlse Duinen als Nationaal Park? Het geeft grandeur en status die het ook als Staats Natuurmonument verdient. Geef je mening svp, want ook gemeente, provincie, Staatsbosbeheer en Rijk moeten het idee omhelzen. Er komen hier jaarlijks 2,5 miljoen mensen, het bos is belangrijk voor recreatie en ontspanning, wandelend, fietsend, mountainbikend, voor elk wat wils. Laat weten als je voor of tegen stemt. Ik ben benieuwd! Kees de Bakker, voorzitter Stichting ter behoud van het Schoorlse- en Noord-Kennemerduingebied, kortweg Duinstichting.
... Bekijk meerBekijk minder

1 week geleden

De duinen als groen erfgoed? Hoe kijken inwoners naar de schoorlse duinen? 

#schoorlnatuur

Reactie op Facebook

Het is belangrijk dat het behouden blijft, liever nog uitgebreid, ik kom er al 52 jaar en vind het nog steeds een parel. Ik hoop dat er mooie projecten blijven , zoals vroeger op de lagere school, "Schoorl Schoon Schip". Misschien dat Brussel iets kan betekenen 😜 . Het maakt niet uit of het een erfgoed heet, zolang de mensen maar beseffen hoe belangrijk Natuur is.

Persoonlijk kom ik te weinig in de duinen, maar wie weet wat de toekomst bied. Over de toekomst gesproken zou ik dan wel willen dat het duingebied is zoals het is, niet dat er van allerlei instanties in zitten te roeren omdat dat beter zou zijn voor bio diversiteit en dergelijke, als het de stempel Nationaal Park zou krijgen weet ik niet of het dan blijft zoals het is, status en grandeur geeft niet de garantie op een zoals het nu is natuurgebied. Ik zou in eerste instantie wel voor stemmen maar wil er graag meer over weten... 😎

Ik zou het bos wel mooier, afwisselender willen hebben met meer loofbomen en meer watertjes. Als je van de paden af zou gaan is het alleen dennenhout. Het is erg droog in de Schoorlse bossen. Ik pleit voor terugkeer van “fontijntjes” of “waterschalen” die water van het leidingnet krijgen. Ik herinner me er een van dertig jaar terug. Is al lang weg. Ze maken meer dierenleven mogelijk. Om te beginnen van vogels.

Zo een mooie dag vandaag!

#schoorlnatuurMooi begin van de dag bij Woonhuis Heklaantje 🌅
... Bekijk meerBekijk minder

2 weken geleden

Zo een mooie dag vandaag!

#schoorlnatuur

Reactie op Facebook

Het begon ook zo mooi bij ons thuis vanochtend ❤

🌾Schoorl community heeft het idee omarmd om, " ’t Meertje", in Schoorl-Oost (tussen Houtjeslaan en de Idenslaan) om te toveren tot wijkgerichte natuurinclusief recreëren en ontmoeten.
Het meertje is jaren niet goed onderhouden waardoor de uniekheid van deze plek een beetje vergeten lijkt. Het is een van de weinige plekken waar een open duinrel uit de voet van de duinen op uit komt.

De kwaliteit van de duinrel is zeer goed, echter door een gebrek aan onderhoud aan, " ’t Meertje", gaat de kwaliteit van het water hard achteruit. We hebben de gemeente gevraagd of er mogelijkheden zijn om ,"’t Meertje", uit te baggeren.
Ook zouden we aan de westzijde een natuurlijke oever willen creëren, zodat," ’t Meertje", een grotere buffer heeft en er een grotere biodiversiteit van planten en dieren kan ontstaan.
Om de aantrekkingskracht van ’t Meertje te vergroten zouden we graag een steiger, een trekpontje, een vissteiger en een ingerichte plek waar honden het water in kunnen realiseren.
Ook bijvoorbeeld een social sofa op deze locatie zou een mooie aanvulling kunnen zijn.

Heeft u een idee over deze mooie plek? Of zou je graag willen helpen, "t'Meertje", een nog fijnere plek voor de omgeving te laten zijn? Wij zijn erg benieuwd! Bijgaande beelden zijn ter inspiratie.

Reacties onder deze post of via de email. tmeertje@schoorlcommunity.nl

#schoorlnatuur
... Bekijk meerBekijk minder

3 weken geleden

🌾Schoorl community heeft het idee omarmd om,  ’t Meertje,  in Schoorl-Oost (tussen Houtjeslaan en de Idenslaan) om te toveren tot wijkgerichte natuurinclusief recreëren en ontmoeten.
Het meertje is jaren niet goed onderhouden waardoor de uniekheid van deze plek een beetje vergeten lijkt. Het is een van de weinige plekken waar een open duinrel uit de voet van de duinen op uit komt.

De kwaliteit van de duinrel is zeer goed, echter door een gebrek aan onderhoud aan,  ’t Meertje, gaat de kwaliteit van het water hard achteruit. We hebben de gemeente gevraagd of er mogelijkheden zijn om ,’t Meertje, uit te baggeren. 
Ook zouden we aan de westzijde een natuurlijke oever willen creëren, zodat, ’t Meertje, een grotere buffer heeft en er een grotere biodiversiteit van planten en dieren kan ontstaan.
Om de aantrekkingskracht van ’t Meertje te vergroten zouden we graag een steiger, een trekpontje, een vissteiger en een ingerichte plek waar honden het water in kunnen realiseren.
Ook bijvoorbeeld een social sofa op deze locatie zou een mooie aanvulling kunnen zijn.

Heeft u een idee over deze mooie plek? Of zou je graag willen helpen, tMeertje, een nog fijnere plek voor de omgeving te laten zijn? Wij zijn erg benieuwd!  Bijgaande beelden zijn ter inspiratie.

Reacties onder deze post of via de email. tmeertje@schoorlcommunity.nl

#schoorlnatuurImage attachmentImage attachment

Reactie op Facebook

Super goed idee!

Okéeeee.... wordt nog gezellig in de achtertuin!

Ik ben voor!

Leuk voor Dick en Marcella 🙃

dat bedoelen ze ook gert.

Er zijn veel vragen over over er wel onderzoek is gedaan naar de oevers en naar de waterkwaliteit. Dit is er. In opdracht van en uitgevoerd door Hoogheemraadschap Noorderkwartier. De resultaten zijn terug te vinden in de klimaatatlas. Hierin staat dat de kwaliteit van de oevers slecht is en de kwaliteit van het oppervlaktewater zeer slecht. We hopen dat u het zo kunt lezen in de bijlage. Zo niet is het op te zoeken in de klimaatatlas van hoogheemraadschap Noorderkwartier.

Ik zou zeggen uitbaggeren en een paar hufter proof bankjes plaatsen, dan ben je er wel. Het onderhoud wordt te groot om waar te maken als er vlonders/steigers en dergelijke geplaatst gaan worden, als ik een aantal jaar geleden keek bij de watertjes in plan oost en in het Nollenbos dan denk ik niet dat het watertje bij de Houtjeslaan er na 10 jaar nog zo mooi bij ligt.

Wat een leuk idee!

Leuk idee

Top idee!

Ojee

Prachtig idee! Zeker als er ook iets bedacht wordt op de combi vissers en honden. Iets te vaak gezien dat er vismateriaal achterblijft en honden zich verwonden aan bijvoorbeeld vishaken. Andersom kan het voor vissers vervelend zijn als er ineens een hond hun rustige Visserplekkie komt verstoren. Nog geen ide hoe, maar misschien is daar nog iets op te vinden?

Ja,....prachtig idee vooral als honden het water in kunnen lopen... ....dat zou trouwens bij het water aan de molenweg ook een goed idee zijn.

Mmm ik vind het nu ook al een prachtige plek. Juist omdat er rust is

Volgens mij als je dat allemaal wilt realiseren zonder dat het elkaar in de weg zit moet je het hele weiland zo ongeveer uitgraven tot aan de voorweg en erbij trekken, het is voor al deze plannen niet groot genoeg. Als er mensen massaal gaan recreeren ed zal dat de biodiversiteit niet ten goede komen denk ik. Ook denk ik dat het vooral in de weekenden in de zomer 's nachts meer overlast zal geven, dat was nu al aan de hand met gillende en zuipende jongeren.

Ik vind het een bijzonder goed idee, zo te lezen zijn veel mensen hier bang dat het te commercieel wordt, ik denk niet dat dat persé nodig is. Iets wat in het midden ligt zou wellicht een compromis zijn, al zien de AI er prachtig uit. Met een renovatie ben ik het eens, het is een prachtig meertje maar op het moment trekt het me niet om erheen te gaan. Niet om te zwemmen, noch om te zitten. Bankjes zijn er namelijk niet!

MLalee Okul

Erg diplomatiek verwoord Hans😂

Maak er geen massale attractie van. Het meertje is juist toen voor de buurt gecreëerd. Ik heb er wat rondgehangen in mijn kindertijd. Plus de sloot van de idenslaan komt erop uit.

Uitbaggeren en onderhouden prima, verder lekker laten zoals het is. Het is juist een fijne rustige plek, een van de weinige watertjes waar je het hele jaar kunt zwemmen (ook met de honden). Zodra je er een recreatieplek van gaat maken komen er meer mensen en dat komt de biodiversiteit nooit ten goede. Je kunt het water al prima rustig inlopen, een strandje en steiger zijn helemaal niet nodig. Dat watertje in plan oost een flinke onderhoudsbeurt geven lijkt me een beter plan.

Trudy Zoon

Mooie schoolse plek. Bankjes?

Ik neem aan dat jullie het meertje aan de houtjeslaan bedoelen

Waarom moet alles maar voor de mens toegankelijk worden om te recreeren? We hebben bos, strand, polder, het Geestmerambacht is redelijk in de buurt. Opknappen en bijhouden ja, maar kunnen we het daar niet gewoon bij laten?

View more comments

Libellen en juffers.

#schoorlnatuur
... Bekijk meerBekijk minder

3 maanden geleden

Libellen en juffers.

#schoorlnatuurImage attachment